Gezonde school
In samenwerking met kinderen en ouders heeft het team een gezondheidsbeleid opgesteld. Op onze school dragen we samen een gezonde levensstijl uit. We vinden het belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hun gezondheid en op welke manier ze aan gezondheidsbevordering kunnen voldoen. Met dit gezondheidsbeleid willen we het thema ‘gezondheid’ meer structureel aandacht geven op school.
In dit gezondheidsbeleid leest u wat de regels en afspraken wat betreft voeding zijn, zodat we samen een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van kinderen. Dit beleid is gebaseerd op de adviezen en richtlijnen van het Voedingscentrum. Volgens het voedingscentrum is een gezonde voeding gevarieerd, bevat het weinig zout, weinig verzadigde vetten en weinig toegevoegde suikers. Het ideale voedingspatroon zorgt voor voldoende groente, fruit, vezels, mineralen en vitamines.
We besteden op school aandacht aan gezond eetgedrag. Dit doen we op verschillende manieren:
- We hanteren vaste eettijden en drinktijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en duidelijke eet/drink momenten;
- We stimuleren kinderen om water te drinken; dit doen we op vaste momenten. Bijvoorbeeld na de korte ochtendpauze.
- We stimuleren kinderen om een gezonde lunch en traktaties (bij verjaardagen) mee naar school te nemen.
- In de korte ochtendpauze eten kinderen alleen vers fruit en/of groente.
- Elk schooljaar besteden we klassikaal aandacht aan gezonde voeding. Dat doen we door jaarlijks het thema gezondheid centraal te stellen in bijvoorbeeld een themaweek.
- De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert jaarlijks een screening uit in bepaalde groepen;
- We wijzen ouders met kinderen die onder of overgewicht hebben op gespecialiseerde trajecten;
- We informeren en enthousiasmeren ouders. Dat doen we door regelmatig berichten over gezonde voeding in onze nieuwsbrief te plaatsen;
- En natuurlijk hebben onze leerkrachten een voorbeeldfunctie.
Ouder: ‘Kinderen worden extra uitgedaagd als ze het aankunnen. Daardoor krijgen de kinderen lesstof aangeboden die goed bij de ontwikkeling past’